Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου – Ναυπακτίας προχωράει στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών σε μορφή κόκκων, σε συνέχεια της σχετικής προμελέτης που είχε καταρτίσει η ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ.

Η σύμβαση με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία, ύψους 1.250.000€, υπεγράφη την 8η Φεβρουαρίου 2010. Το εργοστάσιο θα δημιουργηθεί στη θέση “Βάλισσα” Οινιαδών, δίπλα στο ξηραντήριο καλαμποκιού της Ένωσης. Με τη στρατηγική αυτή επένδυση δημιουργούνται 8 θέσεις εργασίας εργατοτεχνικών και 2 θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού.

Σκοπός της νέας αυτής μονάδας είναι η παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών σε μορφή κόκκων (9.000 τόνους ετησίως), από τοπικά παραγόμενες πρώτες ύλες, με συμβολαιακή γεωργία και προστιθέμενη αξία 30% περίπου στα τοπικά προϊόντα. Στις προθέσεις της ΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας είναι το εργοστάσιο να εφοδιάζει τις κτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής, βάσει των πραγματικών αναγκών τους, που θα προκύπτουν κατόπιν ελέγχου του παραγόμενου γάλακτος (συνεργασία με τοπικά τυροκομεία). Έτσι, θα διατίθεται ισορροπημένη τροφή σε πρωτεΐνες, ενέργεια και ιχνοστοιχεία, ώστε ο κτηνοτρόφος να έχει καλή παραγωγή με το ανάλογο κόστος.